30 martie 2018

Varful Piatra Secuiului , Cabana Malaiesti si Refugiul Agatat

          10.02. 2018 Varful Piatra Secuiului

       In concediul petrecut in Romania am hotarat sa fac si putina miscare pe munte , chiar daca e iarna.
Primul obiectiv propus a fost varful Piatra Secuiului. Impreuna cu verisorii mei , Mihai si Cami , care de fapt au si propus acest traseu , am tras o fuga cu masina pana in localitatea Rimetea de unde incepe traseul. Am parcat masina peste drum de biserica din mijlocul localitatii , iar aici exista un indicator pe un stalp. Traseul pana pe varf nu a fost chiar usor din pricina stratului subtire de zapada si a portiunilor alunecoase. Ajunsi in varf dupa 2 ore si 30 minute , am gasit doua borne kilometrice vopsite in culorile steagului unguresc.Am cautat pe google si am aflat povestea. Se pare ca cine urca ,romani sau unguri , vopsesc bornele in culorile steagului lor national. Se pare ca la nimeni nu le surade ideea de a vopsi o borna in culorile steagului romanesc si o borna in culorile steagului unguresc. In localitatea Rimetea 90% din populatie este de nationalitate ungureasca.
                                                                  Incurajarea dinaintea urcusului. Hai ca putem.

          04.03.2018 Cabana Malaiesti

    Intr-o zi m-au sunat Cami si Mihai si m-au intrebat daca vreau sa urc cu ei la cabana Malaiesti. Ei urmau sa urce cu un grup de prieteni.Bucuros , am acceptat.
    Astfel sambata am facut un drum de 3 ore si 15 minute cu masina pana la Rasnov , unde aveam sa ma intalnesc cu ''gasca nebuna '' ,oameni frumosi si iubitori de munte , si sa ne cazam la complexul turistic Himalaya. Am vizitat centrul vechi din Rasnov , apoi la cina am cantat la chitara impreuna cu un grup de copii cercetasi.
    Duminica ne-am trezit de dimineata , am luat micul dejun , si am mers cu masina pana unde aveai voie sa urci . Traseul pana la cabana Malaiesti nu a fost greu , doar sustinut , si l-am parcurs in 2 ore si 15 minute. De aici am mai urcat vreo 30 minute pe un platou , de unde am mai facut cateva poze.


            09.03.2018 Refugiul Agatat

    De mult vroiam sa vizitez refugiul Agatat. Am auzit doar vorbe frumoase despre el , doar ca nu am avut timp pana azi.
    Drumul cu masina a durat aproape 2 ore. Traseul incepe din apropierea cabanei Groapa Seaca , situata pe drumul dintre Petrosani si Voineasa.In 2 ore am reusit sa ajung la refugiu. Pe drum am ajuns din urma alti doi turisti.
     Aici la refugiu am avut surpriza sa intalnesc un prieten.Pe Tomy Nyulas , l-am cunoscut anul trecut cand am vizitat lacul Mija. Acest om strabate muntii de aproape 50 de ani. Nu stiu cati ani are , mi-a fost rusine sa-l intreb.Toata viata lui a lucrat in mina iar acum la pensie face parte din San Montan Petrosani. A venit la refugiu sa faca reparatii . Mi-a aratat toate imbunatatirile care s-au facut : geamuri termopane , usa noua , vopsea noua si scara noua. Pe el daca il intrebi stie toate inaltimile varfurilor din masivul Parang , cat si suprafata si adancimea lacurilor. Mi-a spus cand mai vin in Romania si am chef de un traseu in munti , sa-l sun . La el un traseu in munti inseamna cel putin 3 zile.
    Dupa ce am mancat la refugiu am coborat toti patru impreuna. Pe drum Tomy Nyulas ne-a povestit tot felul de aventuri pe care le-a petrecut in munti. Dupa ce am ajuns la sosea am mancat toti la cabana Groapa Seaca.

       Astfel m-am incarcat cu energie pozitiva in asteptarea verii si a lucrurilor frumoase ce vor veni.
Desi nu am urcat foarte des pe munti iarna , mi-au placut foarte mult aceste iesiri.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu