27 ianuarie 2019

19.09.2018 Lacul Galcescu si Saua Piatra Taiata(muntii Parang)



          Mai aveam cateva zile de concediu , inainte sa ma intorc in Germania , cand am hotarat sa mai fac inca o plimbare in muntii Parang. Lacul Galcescu se afla la o altitudine de 1925 m.
         Am citit pe internet de un traseu frumos care incepe de la manastirea Jietului. Ajuns aici dupa 2 ore de condus , nu am gasit traseul marcat si am hotarat sa ma intorc cativa kilometri , pana la cabana Groapa Seaca. Patronul cabanei a fost foarte dragut cu mine , si mi-a explicat cel mai simplu traseu pentru a ajunge la lacul Galcescu. De la intersectia cu Obarsia Lotrului , mergi cativa kilometri pe Transalpina , iar inainte de o curba mare la stanga , unde de altfel se afla si un pod , in partea dreapta se afla un mic drum forestier pietruit la inceput.Daca esti putin mai atent se vede si marcajul cu cruce rosie.Apoi mai mergi vreo 4 kilometri pe drumul forestier. Este recomandat sa ai o masina cu garda mai inalta la sol , deoarece drumul este foarte denivelat , pe alocuri mlastinos si in plus se fac si exploatari lemnoase. Norocul meu ca eram cu motocicleta.Dupa ce parcurgi cei 4 kilometri in partea stanga este un indicator si o poteca ingusta. De aici incepe adevaratul traseu.


                                                             Am hotarat sa urc mai sus pana pe Saua Piatra Taiata


                                                                             In departare varful Mohoru(2337 m)


                                      In plan indepartat , imprejmuit de ceata se afla varful Parangul Mare(2519 m)


      Asta a fost ultimul traseu din aceasta vara si din acest concediu. Sper ca vara viitoare sa ma gaseasca la fel de sanatos , sa pot ajunge pe munte , locul unde ma simt acasa.


17 ianuarie 2019

12.09.2018 Piatra Craiului(creasta nordica) Durata: 11.15 min.



          Concediul meu se apropia de sfarsit, dar vremea era inca frumoasa. Asa ca am hotarat sa urc unde nu am mai urcat vreodata. Am auzit multe vorbe frumoase despre muntii Piatra Craiului si am vrut sa vad cu ochii mei. Intr-adevar acest munte este unic : atat prin frumusetea lui cat si prin dificultatea traseelor. De abia astept sa ma intorc la el si sa parcurg si creasta sudica.
         Am plecat de acasa luni dupa-amiaza (11 sept)  catre Zarnesti , unde aveam sa campez in vecinatatea cabanei Plaiul Foii , unde exista un loc de camping chiar langa marginea drumului. Drumul l-am facut cam in 4.30 minute. De abia asteptam sa probez noul cort ce l-am cumparat cu o zi in urma de la Decathlon Sibiu. Este un cort mult mai usor(aproape 2 kg) de dimensiuni scazute , ideal de luat in rucsac sau in bagajele motocicletei(Quechua Quickhiker Ultralight). Seara am primit vizita a doua vulpite.
       A doua zi la ora 7 am plecat pe traseu. As fi vrut sa plec mai devreme dar nu se luminase. Traseul pana la Saua Grindului a fost destul de anevoios , as putea spune unul dintre cele mai grele pe care le-am parcurs. Dar rasplata a fost pe masura.Marcajele au fost urmatoarele: Plaiul Foii-Refugiul Spirlea-La Zaplaz-Saua Grindului(banda rosie) Saua Grindului-Vf Piscul Baciului(La Om)-Vf Ascutit(punct rosu) Vf Ascutit-Barna Cioranga-Refugiu Sperantelor-cabana Plaiul Foii(triunghi rosu).

 
     Planul initial era sa urc pana la vaful La Om iar apoi sa cobor innapoi pe acelasi traseu. Dar vazand ca am scos un timp bun(4h) am hotarat sa fac creasta nordica si apoi sa cobor catre cabana Plaiul Foii prin barna Cioranga. Speram ca macar coborarea sa fie mai usoara , dar a fost pe alocuri foarte abrupta si alunecoasa. Norocul meu ca am prins vreme buna.


        Seara am dormit iar la cort , dar nu inainte de a fi vizitat de cele doua vulpi. Astept cu nerabdare sa revin aici si sa reusesc sa vad si frumusetile muntilor Piatra Craiului de pe creasta sudica.